Clima judetului Constanta prezinta anumite particularitati, care o deosebesc de climatul temperat continental din tara noastra, datorita pozitiei geografice, aspectelor de relief si apropierea marii.

            Circulatia atmosferica are o influenta puternica asupra climei in special in dreptul zonei maritime.

Se inregistreaza ierni aspre si uscate datorate maselor de aer subpolar continental, veri aride cu cantitati reduse de precipitatii datorate aerului tropical. Primavara si toamna se caracterizeaza prin precipitatii cauzate de aerul umed mediteranian ce se deplaseaza in aceasta regiune, facand ca toamna sa fie lunga si frumoasa, iar primavara mai rece, datorita rolului jucat de apele marii in echilibrul termic.

            Precipitatiile reduse sunt caracteristice intregului judet, avand in vedere ca judetul Constanta reprezinta regiunea cu cele mai putine precipitatii din tara.

            Vanturile predominante bat iarna dinspre nord-est si sud-vest, iar vara dinspre sud-est, uneori dinspre nord.

            Vegetatia si fauna este specifica si variata, deosebita de restul tarii, in care pe langa specii central-europene apar numeroase specii endemice, pontice, balcanice si mediteraneene. Teritoriul comunei Topraisar apartine zonei de stepa care a fost destelenita si inlocuita prin culturi de cereale si plante tehnice.

In comuna Topraisar predomina solurile tipice de climat arid, cel mai intalnit fiind cernoziomul, cu o fertilitate naturala, fiind propice culturilor cerealiere, de plante tehnice, s.a.

         Comuna Topraisar este situata in zona seismica „E”, coeficientul seismic Ks= 0.12, iar perioada de colt Tc= 0.7 sec., macrozona „7” de intensitate seismica.